Fenomena Pokemon Go

Program Dialog Pemikir Negara pada kali ini membincangkan mengenai fenomena permainan Pokemon Go yang begitu popular di seantero dunia. Permainan genre augmented reality (AR) yang dibangunkan oleh Niantic Labs itu pantas meraih populariti sehingga mencetuskan fenomena luar biasa di seluruh dunia. Sejak dilancarkan 6 Julai lalu, lebih 75 juta orang telah memuat turun aplikasi permainan tersebut di Play Store dan App Store. Pokemon Go adalah antara aplikasi yang paling banyak dimuat turun dan ia adalah berita utama global pada tahun ini. Semua lapisan masyarakat dan peringkat umur bermain Pokemon Go. Bukan setakat kanak-kanak, malah orang dewasa dan berusia teruja mencari Pokemon, melatih dan bertarung.

Di Malaysia, terdapat pelbagai reaksi mengenai penggunaan aplikasi permainan ini. Justeru, panel yang dijemput memberikan pandangan dari sudut positif dan negatif mengenai permainan aplikasi ini. Kupasan dari sudut kesan kepada aspek budaya dan kehidupan juga disentuh dalam isu permainan ini.

Tidak dapat dinafikan terdapat pihak yang secara keras melarang Pokemon ini digunakan kerana mampu mengundang kemarahan dan sensitiviti orang ramai terutama apabila menggunakan kawasan rumah ibadah sebagai salah satu tempat untuk bermain aplikasi ini. Bertitik tolak daripada perkara itu maka ada Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) telah memutuskan Pokemon haram untuk dimainkan. Tidak kurang juga yang menganggap permainan ini boleh digunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab menggunakan program permainan tersebut untuk merompak mangsa dan melakukan kesempatan jenayah lain.

Pada masa sama, perbincangan ini juga melihat kepada elemen positif tentang bagaimana Pokemon ini dapat membantu para peniaga untuk mempromosikan produk perniagaan mereka kepada para pemain yang sedang leka bermain dengan Pokemon

Posted in 2016, Dialog 2016, Dialog Pemikir Negara, Isu Strategik Negara on Jun 01, 2016
MPN @ MEDIA SOSIAL

Galeri
             

Dasar Privasi Laman | Hubungi MPN
Hakcipta Terpelihara © 2018 Majlis Profesor Negara