×

Notis

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'DISQUS Comments for Joomla!' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Pilihan Bahasa

Aktiviti Terkini

Karnival STEM @ Melaka 2017

Hebahan Karnival STEM @ Melaka 2017

Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Melaka (JPNM) akan menganjurkan Pertandingan Robotik UTeM sempena Karnival Science, Technology, Engineering & Mathematics (STEM) pada 19 dan 20 September 2017 akan datang.

Pertandingan yang diadakan sempena Karnival STEM negeri Melaka ini adalah khusus kepada pelajar sekolah menengah yang mempunyai pengalaman dalam membangunkan robot bagi tujuan pertandingan.

Menurut Pengarah Program STEM negeri Melaka merangkap Timbalan Pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi (CRIM) UTeM, Prof. Dr. Rabiah Ahmad berkata, untuk pertandingan kali ini, tugasan yang perlu diselesaikan oleh para pelajar yang bertanding adalah dirancang mengikut kesesuaian tahap pengetahuan pelajar berkenaan bidang robotik yang sedia dipelajari di sekolah.

“Pertandingan ini akan dikendalikan oleh pensyarah-pensyarah UTeM dengan kerjasama pelajar-pelajar UTeM yang mana konsep pertandingan adalah setiap pasukan akan diminta untuk membina robot dengan menggunakan Lego EV3 atau NXT untuk mengangkat blok yang akan diletak di dalam kawasan pertandingan ke kawasan yang ditetapkan”, ujar beliau sewaktu ditemui semasa pelancaran Karnival STEM negeri Melaka.

Untuk maklumat lanjut, sila layari : https://www.facebook.com/robotUTeM/

Pautan Luar

jata     moe     mosti     nre     kementerian-kewangan-malaysia      might1      asm      

Terus berhubung di


Log in